Veri toplama, Otomasyon, SCADA

Üretim Yönetim Sistemleri (MES, Manufacturing Execution System)

MES (Manufacturing Execution System) Türkçe adıyla Üretim Yönetim Sistemleri; hammaddelerin bitmiş ürünlere dönüşümünü izlemek, kontrol etmek ve belgelemek için kullanılan bilgisayarlı sistemlerdir. MES, karar vericilerin üretim katını iyileştirmek için tesis katındaki mevcut koşulların nasıl optimize edilebileceğini anlamasına yardımcı olan bilgiler sağlar. Üretim sürecinde çoklu kaynakların düzenlenmesi için (örneğin malzeme, personel, makineler ve destek hizmetleri) gerçek zamanlı olarak çalışırlar.

idas veri toplama scada sistemi
Kervan Gıda A.Ş. İstanbul - 2007 gıda üretim makinalarına veri toplama Scada sistemi kurulumu. (90 Panasonic FPX serisi PLC ve Easyview ekran, PLC Ethernet network, VB ile Scada yazılımı)
veri toplama scada ana sayfa
genel ekipman verimliliği OEE

MES Nedir?

MES, süreç tanımlarının yönetimi, kaynak planlaması, iş yürütme ve gönderimi, veri toplama ve analizi, ekipman duruş süresi yönetimi, ürün kalite kontrolü, malzeme izleme ve izlenmesi ve zaman çizelgesinde programın maliyetini rapor etme gibi birçok işlevsel alanda çalışabilir. Manufacturing Execution System, her ürün birimi veya lot için üretim sürecinin verilerini, süreçlerini ve sonuçlarını yakalayan cihaz geçmişi kaydını (DHR, “as-built” kaydı) tutar. Bu, özellikle belgelenen ve süreçlerin, olayların ve eylemlerin kanıtlarının gerekli olabileceği düzenlenmiş sektörlerde önemlidir.
Üretimi izlemek için uzun süredir kullanılan elektronik tabloları ve kağıt notlarını değiştirmenin ötesinde, üretim yönetim sistemleri ayrıca atölye ve kurumsal sistemler (örn., ERP, PLM) arasında bir bağlantı unsuru haline gelmiştir. Geleneksel kâğıt tabanlı sistemleri MES ile değiştiren şirketler, gerçek zamanlı olarak istisnalarla başa çıkabilirler. Böylelikle parti kayıtları ve cihaz geçmişi kayıtları üretim sonrası değil, imalat devam ederken gözden geçirilebilir.

Son derece otomatikleştirilmiş sektörlerde MES (Manufacturing Execution System), bir ERP sistemi (Kurumsal Kaynak Planlama)  ile bir SCADA (Denetleme Kontrol ve Veri Toplama) veya makinelerin otomasyonunu kontrol eden proses kontrol sistemi arasında bir ara agregasyon ve yönetim köprüsü sağlar. Diğer karmaşık montaj ve sipariş endüstrileri için MES, üretim yönetimini CAD / PLM‘deki mühendislik konfigürasyonlarına, spesifikasyonlarına, ERP‘deki stok yönetimine entegre eden bir köprü sağlar.

 

Karmaşıklığı ele almak ve birçok MES üretim yönetimi işlevini ve gerçek zamanlı bağlantılı bir işletmeyi gerçekleştirmek için diğer şirket sistemlerine nasıl entegre olduklarını açıklamak için 1990’ların başlarında Manufacturing Enterprise Solutions Association (MESA) International gibi endüstri grupları oluşturuldu. Yıllar geçtikçe, standartlar ve modeller MES’in işlevselliği açısından kapsamını iyileştirmiştir. Bunlar tipik olarak şunları içerir:

  • Ürün tanımlarının yönetimi
  • Kaynakların yönetimi
  • Çizelgeleme (örneğin, üretim süreçleri)
  • Üretim siparişlerinin gönderilmesi
  • Üretim siparişlerinin yürütülmesi
  • Üretim verilerinin toplanması
  • Üretim performans analizi
  • Üretim parça ve izleme

MES’e ihtiyacınız var mı?

Günümüzün rekabetçi küresel pazarlarında, üretim giderek zorlaşmakta ve karmaşıklaşmaktadır. Ürün yaşam döngüsü yürütme işleminin doğru talimatlar, gerçek zamanlı veriler ve üretim bilgisi ile yönetilmesi için daha fazla kontrol, uyumluluk, pazara sürüme ve görünürlük gereksiniminiz varsa, bir MES’e ihtiyacınız vardır.

Başka bir deyişle, bu alanlarda herhangi bir sorun yaşarsanız muhtemelen bir MES’e sahip olmalısınız:

  • Pazar taleplerini karşılamak için yenilik yapma zorluğu doğmuşsa
  • Değişim hızıyla başa çıkmak: değişim yönetimi ihtiyacınız varsa
  • Bilginin gecikmesi: yararlı analiz gereksinimiz varsa
  • Malzeme izlenebilirliği ile ilgili sorunlar varsa
  • Devam eden çalışmalarda zayıf görünürlük varsa
  • Üretim programlarını karşılamıyor veya üretim hacmine ulaşmıyorsanız
  • Kağıt tabanlı veya manuel süreçler nedeniyle çok fazla risk ve çok fazla hata payı varsa

Üretim yönetim sisteminin faydaları

Bir MES genellikle ERP, tedarik zinciri yönetimi, ürün yaşam döngüsü yönetimi ve diğer önemli BT sistemleri ile entegre edilmiştir. MES kullanmanın faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Artan müşteri memnuniyeti
  • Geliştirilmiş yasal uyum
  • Daha iyi çeviklik ve pazara zaman
  • Geliştirilmiş tedarik zinciri görünürlüğü
  • Azaltılmış üretim çevrim süresi
  • Evrak işlerinin elenmesi ve el ile veri girişi süreçleri
  • Düşük sipariş teslim süresi
  • Daha düşük işçilik maliyetleri
  • Azaltılmış WIP envanteri
  • Artan makine kullanımı

 

Endüstri 4.0: ERP ve MES Entegrasyonunun Gücünden Yararlanma

Şirketler daha doğru talep tahminleri için üretim verilerini entegre ederek ve aşırı üretimden kaçınarak stokları azaltabilirler.

Günümüzün rekabetçi küresel pazarlarında, yalın bir üretim sürecine sahip olmak her zamankinden daha önemlidir. Üretim tabanı ve iş sistemleri arasında bilgi paylaşımı, üreticilerin yeni verimlilik seviyelerine ulaşmasını sağlayabilir. Fabrikalardaki akıllı, bağlı cihazlardan yararlanarak üretimde devrim yaratan Nesnelerin İnterneti (Iot) ve daha iyi veri süreç entegrasyonu ile operasyonların ince ayarlanması için daha fazla fırsat sunar.

Accenture tarafından 1400’ü aşkın küresel liderden oluşan yakın tarihli bir ankette, % 84’ü IoT çözümlerinin uygulanması ile yeni gelir akışları yaratılabileceğini savundu. BI Intelligence, yeni nesil IoT cihazlarının 2015 yılında 237 milyondan 2020 yılında 923 milyona çıkmasını bekliyor. O yıl, üreticiler IoT’ye yaklaşık 267 milyar dolar harcayacak.

Tüm büyük sanayi sektörlerinde önümüzdeki beş yıl içinde sayısallaştırmadan beklenen verimlilik önemli ölçüde arttı. Endüstriyel üreticiler son zamanlardaki bir PwC araştırmasına göre, yıllık ek gelirde yaklaşık %3 ve düşük maliyetlerde %3,6 Dijitalleşme çabalarına proaktif olarak öncülük ederek, bu kazanımların artan bir kısmını kazanabilirler. Buna ek olarak, iş katmanı ve üretim katmanı arasında gerçek zamanlı bilgi alışverişi, genel ekipman verimliliğini (OEE) artırmaya, döngü sürelerini azaltmaya ve iyileştirilmiş karar alma için daha iyi görünürlük sağlamaya yardımcı olabilir.

 

 

 

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir