Suni Teneffüs

Suni Teneffüs nedir?

Suni teneffüs nedir?Kişinin soluk alıp vermesinin ve kalp atışının durması sebebi ile yapılan müdaheleye suni teneffüs denir. Suni teneffüs 2 aşamalıdır. Birincisi ağızdan nefes verme (suni teneffüs), ikincisi kalp masajıdır.

Genel olarak ilk yardım teknikleri ile ağızdan ağıza yapılan bu yöntemle hastanın veya yaralının solunum sisteminin yeniden çalışması sağlanır. Suni teneffüs yapmak için önce ortam hazırlanmalıdır. Gaz zehirlenmesinde suni teneffüs yapılacaksa zehirlenen kişiyi açık havaya çıkarma gibi.

Suni Solunum Nasıl Yapılır?

Suni solunum şu yöntemlerle yapılır;

Ağızdan ağıza

  • Agızdan agıza
  • Agızdan agıza ve buruna
  • Holger – nielsen yöntemi ile
  • Silvester yöntemi ile
  • Maske ile

İlk yardım yapan kişi, suni solunuma 3-5 dakika içerisinde başlamak durumundadır.

Suni solunumda ilk 5 dakika çok önemlidir. Hastaya derhal müdahale etmek gerekir. İlk yardım yapan kişi, suni solunuma 3-5 dakika içerisinde başlamak durumundadır. Çünkü beyin hücrelerinin bu süre içinde oksijen alması sağlanmalıdır. Aksi durumda ölümle sonuçlanabilir.

Suni teneffüs yapmak için suni solunum cihazı vardır. Ancak bu solunum cihazı ilk yardım merkezlerinde ve hastanelerde bulunur. Fakat bu cihaz olmadan da suni teneffüs yapmak mümkündür. Elektrik çarpması veya herhangi bir yaralanma durumunda solunum cihazı beklenmeden hemen suni teneffüse başlanmalıdır. Bu çok önemlidir.
Suni teneffüs, nefes alma merkezlerinin dinlenmesini ve rahatlamasını sağlar. Suni teneffüs yaptırılan hasta, bir zaman sonra kendi kendine nefes alır. Bu zaman dilimi 5 saat veya daha fazla sürebilir. Suni teneffüsü yaptıran kişilerin nöbetleşerek yaptırmaları için birkaç kişi olmasında yarar vardır.

Suni Teneffüs

Solunum Durmasında İlk Yardım (Suni Teneffüs)

  • İlk olarak kişiyi yan yatırınız, ağzındaki yabancı cisimleri çıkarınız.
  • Sonra kazazedeyi tekrar sırt üstü yatırınız.
  • İşaret parmağımızla ağzındaki kalan yabancı cisimleri çıkartınız.
  • Kazazedenin sağ tarafına diz üstü çökünüz.
  • Sağ elinizle kişinin boynundan yukarı doğru kaldırarak nefes yolunun açılmasını sağlayınız ve elinizi burada tutunuz.
  • Sol elinizle de burun delikleri tıkayarak vereceğiniz nefesin geri çıkması engelleyiniz.
  • Kazazedenin ağzına, dudağınızı tam temas ettirerek normalde verilen nefesin biraz daha fazlasını üfleyiniz. Çok fazla değil normalin biraz daha fazlası yeterlidir.
  • Kişinin göğüs kafesi nefes verdiğinizde şişecektir. Bu işlemi nefes alıp verinceye kadar tekrar ediniz. Yetişkin insanlarda bu işlemi 15 kez tekrar ediniz.

Kalp Masajı (CPR İlk Yardım Kalp Akciğer Masajı)

Cpr nedir? crp ilkyardım kalp akciğer masajı, ani kalp ve solunum durması durumunda müdahale edilmediği takdirde ölmesi kaçınılmaz kişileri daha ileri yaşam destegi sağlanıncaya kadar yeniden hayata döndürmek için yapılması gereken hayati müdahaledir.

  • Kazazedeyi yine suni teneffüste olduğu gibi sırt üstü yatırınız.
  • Aynı şekilde sizde sağ tarafına diz çökünüz.
  • Kazazedenin kalbi üzerine sağ elinizi, belinizin üzerine de sol elinizi koyunuz.
  • Kollarınız kırılmadan dik bir şekilde göğüs kafesine baskı uygulanız. Bu baskı göğüs kafesinin 4 cm kadar içeriye bastırılmasıdır. Çok fazla basınç uygularsanız kişinin göğüs kafesini kırabilirsiniz.
  • Bu basıncı ritmik bir şekilde kalp atışı gözlenene kadar yapınız.

Dikkat:

Kalp masajı çalışan kalbe yapılmamalıdır. Kalbin durduğundan emin olunmalıdır.  Eğer kalp çalışıyorsa kalbe masaj yapmak kalbin durmasına sebep olabilir. Hastayı kurtarma yerine hayatına son verilebilir.

Suni teneffüs ve kalp masajı yaparken; sadece solunum durmuş kalp çalışıyorsa bu durumda sadece suni teneffüs yapmalı, kalp masajı yapılmamalıdır. Erişkinlerde ve çocuklarda solunum ve kalp atışı farklıdır. Bundan dolayı suni tenefüs ve kalp masajı farklı olmalıdır.

Erişkinlerde

İlk yardım teknikleri uygulanırken bu işlemi tek kişi yapcaksa 2 suni teneffüs 15 kalp masajı yapılmalıdır. Eğer iki kişi yapacaksa 1 suni teneffüs 5 kalp masajı uygulanır.

Çocuklarda

Bu işlemi tek kişi yapcaksa 4 suni teneffüs 15 kalp masajı yapılmalıdır. Eğer iki kişi yapacaksa yine 1 suni teneffüs 5 kalp masajı uygulanır.

Hastaya veya yaralıya müdahalede bulunanların ilkyardım eğitimi almış olmaları, yaşamın sürdürülmesinde, sakatlanmaların önlenmesinde ve iyileşme sürecinin kısaltılmasında belirleyici rol oynayacaktır.

İlkyardım eğitimi almamış kişilerin, ilkyardım uygulamalarında bulunmaları sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple ilkyardım uygulayacak olan kişilerin, mutlaka ilkyardım eğitimi almış olmaları, öncelikli amaçlarının kişilere zarar vermemek olduğunu bilmeleri ve hayati tehlike meydana getirecek müdahalelerde bulunmamaları son derece önemlidir. Günümüzde birçok merkezlerde ilk yardım kursları açılmaktadır. İlkyardım yönetmeliği doğrultusunda başarılı olan kursiyerler  ilk yardım sertifikası sahibi olmaktadır. Ayrıca işyerlerinde de ilkyardım eğitimi verilmektedir.

 

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir