topraklı priz

Topraklı priz nedir?

Prizler de faz ve nötr dışında toprak ucu da bulunan prize topraklı priz denir. Toprak ucunun şebeke ile bir bağlantısı bulunmaz. Toprağa gömülü olan  bir elektrota iletken (bakır levha veya galvenizli levha) ile bağlanmıştır. Topraklama, bir elektrik sisteminde kaçak veya fazla elektrik akımı olduğunda, iletkenler aracılığı ile bu akımı toprağa aktarma işlemidir. Topraklama elektrik kaçaklarını önlenmek için cihazları koruma amaçlı yapılır.

topraklı priz

Ev ve iş yerlerinde elektriği kullanmak için prizler vardır. Priz çeşitleri; topraklı veya topraksız olarak ikiye ayrılır. Topraklı priz şebekeden aldığı 220 voltu tüm cihazlara aktaran bir devre elemanıdır. Topraklı prizler çalışma prensibi olarak; faz, nötr ve topraktan meydana gelir. Topraklı prizler, gövdesinde metal bulunan tüm cihazlara bağlanabilir. Topraklı prizlerin özelliği  içerisinde bir mandal kıskacı denilen topraklama ünitesi sayesinde topraklı prizlerin mandal kıskacı ile birleşerek  topraklama gerçekleşir ve elektrik kaçaklarının önlenmesi sağlanır. Bundan dolayı dış yüzeyi metal kaplama olan tüm elektrikli aletlerde evlerde ki çamaşır makinesi buzdolabı bulaşık makinesi gibi beyaz eşyalarda topraklı priz kullanılmalıdır. Şimdi banyolarda nem ve oksitlenmeye karşı özellikle kapaklı topraklı priz kullanılmaktadır.

Kapaklı toprak priz

Bu aletlerde eğer bir elektrik kaçağı meydana geldiğinde dış yüzeyleri metal olduğu için eli değen bir kişinin elektrik çarpılma riski vardır. Oysa topraklı prize takılan toprak hatlı bir topraklı fiş dış yüzeydeki elektrik kaçağını toprağa ileterek, nötrleştirir. Böylece elektrik çarpma riski yok olur. Toprak hattından normal şartlarda akım geçmez. Ama bir kaçak akım olduğunda toprak hattı kaçağı toprağa iletir.
Topraklı prizler şebekeden gelen elektrik akımını elektrikli aletlere iletebilmesi için belli bir amper aralığına sahip olmalıdır. Topraklı prizin üzerinden geçebilecek akım miktarları üretici firma tarafından belirtilir. Topraklı prizler 10-16 amper akım iletecek şekilde üretilmektedir.

Kullanılacak cihazların çektiği akım değerlerine göre priz seçimi yapılmalıdır. Elektrik akımını fazla çeken örneğin su ısıtıcıları veya klima gibi aletler, priz kullanılmadan sigortaya bağlanmalıdır. Aksi taktirde prizden geçen yüksek akım kabloların ısınmasına sebep olabilir bu durumda yangın çıkma olasılığı meydana getirebilir.
Topraklı prizler de arıza olarak oksitlenme oluşursa mutlaka değiştirilmelidir. Prizin içindeki yuva oksitlenmeden dolayı elektrik kaçaklarına sebep olabilir. Priz yuvalarında ark (kıvılcım) meydana gelmemesi için elektrik aletlerin açma kapama tuşu yani elektrik anahtarı kapalı iken prize takılmalıdır.

Topraklı priz modelleri; kapaklı topraklı priz, tekli topraklı priz, ikili topraklı priz, üçlü topraklı priz, çoklu priz, sıva üstü topraklı priz, sıva altı topraklı priz (gömme topraklı priz), usb priz, akıllı priz gibi çeşitleri bulunmaktadır. Topraklı priz fiyatları, priz modelleri, marka ve kaliteye göre değişmektedir.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir