w otomat

W otomat

Anahtarlı otomatik sigorta; elektrik sigortaları dar yapılı olduklarından az yer kaplarlar. Bu yüzden günümüzde en çok kullanılan otomatik sigorta türü olmuştur.

W Otomat Yapısı

  • Çalıştırma veye durdurma anahtarı
  • Kısa devre açma bobini
  • Termik şalter
  • Kontaklar
  • Ark söndürücüleri
  • Giriş ucunun bağlandığı klemens
  • Çıkış ucunun bağlandığı klemens
  • Otomatı raya tesbit eden yaylı tırnak
  • W otomat kutusu

Otomat firmaları tarafından  yapılan w otomatlar az yer kaplamalarının yanı sıra, kullanışlı, dekoratif ve montajı kolaydır. Tırnakları ile özel rayları üzerine tesbit edildiği gibi vidalanarak ta tesbit edilme olanağı vardır. W otomatlar arıza anında elektrik devresini hem termik hem de manyetik olarak açar, devreyi açarken anahtar aşağıya düşer, tekrar çalıştırmak istediğimizde anahtarı yukarıya kaldırmamız gerekir.
W otomatlarının benzerlerine göre mekaniki ömürleri çok yüksektir. Yaklaşık olarak 20000 defa mekaniki veya elektriki olarak açılıp kapatılabilir. Aşırı yüklemelerde termik şalter gecikmeli olarak, kısa devrelerde bobinleri yardımı ile manyetik olarak gecikmesiz açarlar.
Binaların kat dağıtım W otomat kutusu, dekoratif görünüşleri ile, özellikle evler, bürolar ve benzeri yerlerde mermer tablolara montajı yapılır. W otomatlar kat dağıtım W otomat kutusuna 8 adet kadar anahtarlı otomatik sigorta takmak olanağı vardır.

Otomatik sigortalar L (B) ve G (C) tipi olmak üzere iki tipte üretilir. L(B) tipi sigortalar, aydınlatma ve priz tesislerinde; G (C) tipi sigortalar ise motor koruma devrelerinde kullanılır.

L (B)-Tipi :

Gecikmesiz (Ani ) açmalı elektirik sigortalarıdır. Daha çok aydınlatma devrelerinde kullanılır.

G (C)-Tipi :

Gecikmeli açmalı sigortadır. Daha çok motor devrelerinde kullanılır.( Demeraji tolere etmek için )

D Tipi: 

Ağır sanayi koşullarında (mesela kaynak makinası ), D tipi W – Otomatlar tercih edilmektedir. Bunların manyetik açma sınırları (10-14). In gibi büyük bir değerde kısa devre esnasında 100 milisaniyeden az bir zamanda devreyi açabilir.

Mesken tipi, şebeke dalgalanmalarının olmadığı, düşük güçlü floresan lambalarında B tipi kullanılsa da, çok sayıda deşarj lambasının (sodyum, civa buharlı vs) olduğu aydınlatma linyelerin de C tipi W – Otomat kullanılmaktadır.

W – Otomatların BS EN 60898 e göre, kısa devre açma değerleri maksimum t=100 milisaniye için;

B-Tipi : ( 3-5 ).In
C-Tipi : (5-10).In
D-Tipi : (10-14).In

NH bıçaklı sigorta yerine W otomat takılmaz. NH bıçaklı sigortaların kısa devre kesme kapasitesi 100 kA değerindedir. W otomatların kısa devre kesme kapasitesi ise 3kA – 6kA -10kA gibi çok küçük değerlerdedir. Jeneratör veya trafo enerji kaynağına yakın noktalarda kısa devre akımı yüksektir. Olabilecek kısa devre durumunda W otomat açamadan zarar görür. Bundan dolayı kesinlikle kısa devre hesabı yapılmalıdır.

W otomat markaları; Schneider w otomat, Siemens w otomat, Renova w otomat, Bravo w otomat vb gibi. Her markanın kendine göre otomat fiyatları vardır.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir