Batarya

Batarya nedir?

Akümülatör (akü)  ve pil gibi kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren üreteçlerin seri ve paralel olarak sınıflanması. Batarya, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden, istenildiğinde bunu elektrik enerjisi olarak veren cihaz, akım toplar, biriktireç. Batarya, cep telefonu ve benzeri cihazlara takılan şarjlı pil. Bataryanın diğer bir tanımı ise batarya, orduda en küçük topçu birliği.

Pil hücrelerinde depolanan enerjinin miktarı toplamda bataryanın kapasitesini anlatır. Bir bataryanın kapasitesi mAh ile izah edilir. Bu değer ne kadar yüksek ise bataryanın kapasitesi de o kadar yüksek olur.
Bataryanın kullanım biçimi pil (hücrelerinin) ömrü açısından önemlidir. Bir notebook bataryasını maksimum verimle uzun ömürlü kullanabilmek için aşağıdaki konulara dikkat edilmelidir.

batarya nedir

Batarya Çeşitleri

Nikel Kadmiyum Piller (Ni-Cd )

Nikel kadmiyum piller diğer şarj edilebilir pil çeşitlerine göre fiyatları daha ucuzdur. Belki 600-1000 defa şarj edilebilirler. Nikel kadmiyum piller tam boşalmadan şarj edilmemelidir. Aksi halde pil bunu hatırlar ve şarj kapasitesini düşürür. Bu durumda birbiri ardına tam boşalmadan yapılan şarjlar sonucu pil ömrü kısa olur. Nikel kadmiyum piller, çevreye zararlı kimyasal maddeler içerir.

Bundan dolayı bu piller bittiği zaman atmak istenilirse biten, bozuk pilleri belediyelerin veya satıcıların meydana getirdiği geri dönüşüm sistemleri veya geri dönüşüm kutusuna bırakınız. Nikel kadmiyum piller üreticisine göre biraz farklı olsa da, diğer şarj edilebilir pil çeşitlerine göre çok düşük miktarda enerji depolar. Örnek olarak AA tipinde bir nikel kadmiyum piller en fazla 1200 mAh enerji depolar, halbuki nikel kadmiyum piller de bu değer 2000 mAh olabilir. Nikel kadmiyum piller 1,2 voltluk bir potansiyel üretirler.

Bunu pilin içindeki enerji bitmesine yakın zamanlara kadar sürdürebilirler. Voltaj düşüklüğü bazı elektronik aletlerin çalışmasına engel olabilir. Tek pil kullanılan aletlerde voltajın 1,5 volttan 1,2 volta düşmesi çok önemli olmayabilir. Ama dört pil kullanılması gereken aletlerde voltaj 6’dan 4,8 volta düşer. Nikel kadmiyum piller kullanılacağı zaman bu husus göz önünde bulundurulmalıdır. Nikel kadmiyum   pillerin bellek etkisine sahip olmaları, güçlerinin düşük olması ve çevreye zararlı etkilerinden dolayı kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Nikel Metal Hidrit Pil (Ni-MH)

Ni-MH pillerin yapısı karışıktır. Bu pillerin içerisinde manganez, titanyum, alüminyum, demir, nikel, kobalt, zirkonyum, vanadyum, krom bileşikleri mevcuttur. Bir pil birimi 1,2 volt potansiyel üretir. Ni-MH pillerin enerji depolama kapasitesi oldukça fazladır. Bu piller  tam boşalmadan şarj edilirse tam kapasiteyle kullanalımaz. NiMH pillerde de bellek etkisi vardır.

Ama böyle bir yarım şarj edilir, sonra tam boşalmaya izin verilirse bellek etkisi yok olur. Ni-MH piller uygun şartlarda kullanılırsa yaklaşık 500 kez şarj edilebilirler. Düşük ısılarda kullanılabilirler. Yeni modeller 2000 mAh enerji depolayabilmektedirler. Depoladıkları enerji miktarı yaklaşık eşit olduğu için zorunlu hallerde şarj edilemeyen pillerle karışık olarak kullanılabilirler. Yüksek güçte elektrik verebildiği için  fotoğraf makineleri, sanayide ve oyuncaklar gibi aletlerde kullanılırlar. Bu piller bitince atmak için özel bir yok etme işlemi uygulanmaz, normal çöpe atılabilir. Ni-MH piller kendi kendilerine deşarj olurlar.

Li-Ion Pil (Li-Ion)

Teknolojinin son ürünleri arasındadır. Li-Ion pillerde anot karbondan meydana gelir. Katot bir metal oksittir ve elektrolit ise bir organik solvent içinde lityum tuzundan meydana gelir. Bir Li-Ion pil birimi 3,6 volt potansiyel üretir. Li-Ion piller günümüzde teknolojik yeniliklerle daha da güçlü olarak üretilmektedir. Telsiz cihazlarında daha fazla modelde bu piller kullanılmaktadır. Telsiz cihazı seçimi yapılırken bu pilleri kullanan modeller tercih edilmelidir. Bu pillerin avantajları:

  • Li-Ion piller, şarj edilebilir pillere oranla daha güçlüdürler.
  • Şarjı yapıldıktan sonra enerjiyi uzun süre saklarlar ve daha hafiftirler.
  • Düşük ısılarda, kışın açık havalarda diğer pillere göre daha iyi çalışırlar.
  • Bu piller kullanılmadığı zaman boşalma hızı yavaştır.
  • Li-Ion piller ayda %5 oranında boşalırken, NiMH ve NiCd piller %20-30 oranında boşalır.
  • Bu pillerin bir çoğunun içerisinde gerilim regülatörü mevcuttur,( kenwood telsizlerdeki li-ion bataryalarda gerilim regülatörlüdür.) aşırı akım ile şarj etmekten ve aşırı deşarjdan korunmalıdırlar. Fazla sarjdan veya fazla asırı kullanımdan kendilerini bu gerilim regülatörü vasıtasıyla koruyabilirler. Bu durumda yalnış kullanımlara karşı, pil kendini koruduğu için tam kapasiteyle, uzun süre ve sağlıklı bir şekilde çalışırlar.
  • Li-ion piller de bellek etkisi yoktur. İstenildiği taktirde hemen şarjı yapılabilir.

Batarya şoklama, batarya şoklama nasıl yapılır soruları ile karşılaşılmaktadır. Batarya şoklama  diye birşey yoktur. Batarya şoklama yapmayınız. Batarya patlar. Aksi taktirde hayatınız tehlikeye girebilir. Batarya imalatı yapan batarya üreticileri tarafından farklı marka ve çeşitte batarya pil vardır. Batarya fiyatları da kalitesine göre değişmektedir.

Batarya Kullanım Alanları

Telekominakasyon cihazları, Kesintisiz güç kaynakları, Elektronik test cihazları, ATM, Tekerleki iskemleler ve elektrikli bisikletler, Satış makinaları, Kontorl cihazları, İletişim  cihazları, Kablolu televizyonlar, Bilgisayarlar, Telefon santaralleri, Elektronik yazar kasalar, Oyuncaklar, Alarm sistemleri, Yangın ve güvenlik sistemleri, Tıbbi cihazlar, Taşınabilir TV ve video lambaları, TV ve video kaydedicileri, Jeofizik cihazları, Mikro üretken tabanlı büro makineleri, Denizcilik ekipmanları, Elektronik terazilar vb gibi.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir