Elektrik nerelerde kullanılır

Elektrik nerelerde kullanılır?

Elektrik hidroelektrik santrali ve termik elektrik santralinde üretilir. Enerji nakil hatları ile yerleşme merkezlerine dağıtılır. Kullanılabilir duruma getirilerek iş yerlerinde ve evlerde insanların hizmetlerine sunulmaktadır. Su nasıl borulardan geçerse, elektrikte tellerin içerisinden geçer. Elektrik kullanım amacına uygun olarak ısı veya ışık, mekanik ve kimyasal enerjilere çevrilir.

hidroelektrik santrail

Elektrik Enerjisi Nerelerde Kullanılır? 

  • Elektrikli  tren, tramvay, troleybüs gibi ulaştırma araçları elektrik enerjisi ile çalışır.
  • Fabrikalarda, atölyelerde ve diğer endüstri kollarında kullanılan torna, freze, matkap, pres, taşlama tezgahlarını döndüren motorlar elektrik enerjisi ile çalışırlar.
  • İş yerleri, evler ve caddeler  elektrik enerjisi ile aydınlatılır.
  • Mutfaklarda kullanılan fırın, buzdolabı, çamaşır makineleri elektrik sobaları, elektrik ocakları,  maden ergitme  fırınları gibi birçok araçlar elektrik enerjisi ile çalışırlar.
  • Metallerin arıtılmasında ve metaller elde edilmesinde,  örneğin elektrolitik bakır, alüminyum elde etmede yine elektrik enerjisinden faydalanılır.
  • Telli, telsiz  telgraf, telefon, radyo, televizyon  gibi haberleşme araçları elektrik ile çalışırlar.

Teknik alanda ve günlük yaşantımızda gördüğümüz bütün kolaylıklar elektrik enerjisi ile çalışan makine, cihaz ve araçlar tarafından sağlanmaktadır. O halde elektrik enerjisini fazla harcamamalı tasarruf etmeliyiz.

Elektrik Tasarrufu İçin Yapılması Gerekenler

Elektrik enerjisi doğal kaynak kullanılarak üretilir. Doğal kaynaklar da sınırlıdır. Kullanıldıkça da azalmaktadır. Bu sebeple iş yerlerinde ve evlerde elektrik tasarrufu yapmalıyız. Elektrik tasarrufu nasıl yapılır?

  • Öncelikle evlerinizdeki elektrikli cihazları kullanmadığınız zamanlarda prize takılı bırakmayın ve stand-by yani bekleme modun da tutmayın. Fişe takılı ve bekleme modundaki elektrikli cihazlar az da olsa elektrik tüketmeye devam eder. Buna cep telefonu şarj adaptörleriniz de dahildir. Fişe takılı adaptörleri tuttuğunuzda sıcak olduklarını farkedersiniz. Bu da enerji tükettiğini ve elektrik enerjisini ısıya dönüştürdüğünü gösterir.
  • Elektrik hatlarına uygun cihazlar kullanın. Düşük amper çeken, yani az güç harcayan cihazlar için hazırlanmış prizlere yüksek güç gereksinimi olan cihazları bağlamayın.
  • Kış aylarında güneş enerjisinden mümkün olduğunca fazla faydalanmaya itina gösterin. Gündüzleri perdelerinizi açın ve evinizi güneş ışınlarının bir miktar ısıtmasını sağlayın. Bu kombi, kat kaloriferi ya da merkezi kalorifer sisteminizin daha az enerji tüketmesine sebep olacaktır.
  • Özellikle sıcak havalarda saç kurutma makinesi kullanmayın. Elektrik tasarrufu saatleri dışında ütü yapmayın ve çamaşır yıkamayın. Ütünüzü çok yüksek derecelerde çalıştırmayın ve kuru ütüleme yapmayın. Çamaşırlarınız çok kirli değilse ön yıkamalı programlar yerine kısa programlar seçin ve yazları kurutma makinelerini mümkün olduğunca kullanmayın. Ayrıca çamaşırlarınızı acil değilse biriktirin ve topluca yıkayın. Ayrıca güneş enerji ile su ısıtma tesisatınız varsa, çamaşır makinenizin sıcak su gereksinimini buradan karşılayabilirsiniz.
  • Akkor lambalar yerine floresan lamba veya tasarruf ampülleri kullanın. Floresan lamba %75′ e kadar enerji tasarrufu sağlar.
  • Yeni aldığınız elektrikli cihazların A, A+ ve A++ enerji sınıfı olmasına özen gösterin. Gerçekten de gelişen teknoloji ile üretici firmalar çok daha tasarruflu, az enerji tüketen ve yüksek enerji verimliliği ile çalışan cihazlar üretmeye başladılar.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir