Kablo kanalı

Kablo kanalı nedir?

Kanallar, bina içerisinde sıva altı tesisat döşenip tamamlandıktan sonra asansör, televizyon, bilgisayar, telefon, seslendirme ve bildirim tesisatları, kuvvet tesisatları yapılmaktadır. Bu tesisatlar sıvanın üzerine ve değişik şekillerde döşendiği için iç dekorasyonun düzenli görünümünü bozar. Bundan dolayı sonradan döşenen elektrik tesisatları özel taşıyıcılar kullanılarak, dekoratif görünümle uyumlu hale getirilmektedir.

Ayrıca pano içinde kullanılan kabloların düzgün bir şekilde korunması ve pano içinde takip edilmesini sağlar. Kanalın kenarları aralıklı yarıklar bırakılarak imalatı yapılır. Bunun sebebi kabloları havalandırarak meydana gelebilecek ısınmaları önlemek ve kablo geçişlerinin kolay olmasını sağlamak içindir.

Kablo Kanalı Çeşitleri

  • (PVC),
  • Kablo tavaları (sac kablo kanalı, metal kablo kanalı),
  • Busbar kanal enerji dağıtım sistemi.

Kablo Kanalı

Kablo kanalı nedir? Sıva üstü elektrik tesisatında, iletkenlerin sıva üstünden iletimini sağlayan dekoratif görünümlü kanal sistemine kablo kanalı denir. Kablo kanalı sistemleri, yapıların enerji dağıtımı veya haberleşme için kullanılan tesisatlarında, izole elektrik kablolarının güvenli bir şekilde taşınması, sabitlenmesi ve desteklenmesini sağlayan birbiriyle uyumlu birimlerden oluşan sistemlerdir.

Seyyar tesisatların, dekoratif döşemelere uyumlu bir şekilde çekilmesini sağlar. Çeşitli boyut ve renklerde genelde 2 m uzunluğunda yapılır. Pano tipi ve duvar tipi kanallar vardır. Kablo kanal sisteminde kanallar, tavan ve duvara montajı yapılır. Kablolar bu kanallar içerisinden çekilir. Kenarı daha yüksek olan kanallar, ana kontrol sistemlerinde veya data (veri) kablolarını döşeme sırasında kullanılır. Yatayda olduğu gibi dikeyde de yön değiştirebilmek için bütün genişliklerde kolay şekilde monte edilebilen iç-dış bükey, yatay köşe, T köşe, sonlama, priz montajı ve dörtlü kavşak parçaları gibi döşemede kullanılan yardımcı ek parçaları bulunur.

Kanal döşemesinde dönüş kısımlarda modüler parçaları kanallara ekleyerek montaj yapılır. Data, aydınlatma ve haberleşme hattı kabloları ayrı bölümlerden çekilir. Bunun için kanal içerisine seperatör montajı yapılır.

PVC kablo kanalı avantajları:

  • PVC, korozyona uğramaz.
  • Kısa devre meydana getirmez.
  • PVC kanalları hafiftir.
  • Taşınması kolaydır ve ağırlık yapmaz.
  • Monte edilmesi, kesilmesi ve delinmesi kolaydır.
  • Kablo kanallarının dekoratif bir görünümü vardır.

Kablo Tavası

Kablo tavası, havadan veya duvardan geçmesi gereken bir veya birden çok sayıdaki kabloların güvenli bir şekilde ve bir arada taşınması için kullanılır. Kablo tavaları çeşitli genişlikte ve uzunlukta, delikli saclardan U profil şeklinde sac kablo kanalı imal edilir. Tavana özel aparatları ile asılarak, duvara ise ayak bağlanarak montajı yapılır.

kablo kanalları

Busbar Kanal Enerji Dağıtım Sistemi

Tavana monte edilen kanallar ile baralı dağıtım sistemi olan busbar sistemi, enerji dağıtım sistemidir. Bu dağıtım sistemi aydınlatma, kuvvet ve hem aydınlatma, hem de kuvvet tesisatı beraber yapılabilmektedir. Busbar sisteminde, atölye içerisinde bulunan makine ve tezgahların tümüne ulaşacak şekilde, içinde enerji taşıyan alüminyum veya bakır baraların bulunduğu kanallar döşenir. Hareketli makineler için de troley sistemi ile hareket halinde kesintisiz enerji sağlanmaktadır. Busbar kanallı sistemin değişik uygulama şekilleri ve bunları uygulamaya yönelik, çeşitli yardımcı gereçler vardır.

Standartlar

Bu standart “Kablo Tava Sistemleri ve Kablo Merdiven Sistemleri TS EN 61537:2007” standardı vardır. Standart elektriksel ve/veya haberleşme sistem tesislerinde kabloların ve muhtemel diğer elektriksel teçhizatın desteklenmesi ve yerleştirilmesi için amaçlanmış, kablo tava sistemleri ve kablo merdiveni sistemlerinin özelliklerini ve deneylerini kapsamaktadır.

Bu şartlara uygunluk deney ve testler ile kontrol edilmelidir. Deneyler için genel şartlar standartta belirtilmiştir. Standartta, kablo tava sistemleri ve kablo merdiven sistemleri içerisinde yer alan sistem bileşenleri;

Malzemeye göre,

  • Alev yayılmasına karşı dayanıklılık
  • Elektriksel iletkenlik
  • Elektriksel süreklilik karakteristik
  • Darbelere dayanıklılık
  • Korozyona karşı dayanıklık
  • Tavanın taban alanındaki delik oranı
  • Merdiven taban alanındaki açıklık oranı
  • Sıcaklığa göre (depolama, nakliye, tesis ve uygulama koşulları),

Malzeme tipi ve kaplama türü

Kablo kanalları çelik, paslanmaz çelik, alüminyum veya cam elyaf takviyeli plastikten imal edilir. Kaplama olarak pregalvaniz, sıcak daldırma galvaniz, elektro galvaniz, galvaniz üzerine boya, plastik kaplama gibi yöntemler ile galvaniz kablo kanalı uygulanır.

Malzemenin ve kaplama yönteminin seçilmesinde ürünü kullanılacağı bina veya tesisin konumuna göre gereksinim duyulan korozyon direnci dikkate alınmalıdır.

Kablo kanalı seçimi nasıl yapılmalıdır?

  • Kablo taşıyıcı sisteminin seçimine göre temel bilgiler tespit edilmelidir.
  • Kablo döşenecek yer önceden tespit edilmelidir.
  • Beher metre başına toplam kablo ağırlığı tespit edilmelidir.
  • Belirlenen kablo yükünü taşıyabilecek taşıyıcı genişliği ve kenar yükseklikleri ile destekler arası mesafe tespit edilmelidir.
  • Uygulamanın yapılacağı coğrafyanın korozyon direnç ihtiyacı  tespit edilmelidir.
  • Tesisatta meydana gelecek ısılar  tespit edilmelidir.

Kablo kanal seçimi yapılırken taşıyıcı tipi özellikleri dikkate alınarak seçim yapılır. Ortamın korozyon direnci ihtiyacı dikkate alınarak kaplama türü seçilmeli ve kablo taşıma sistemleri kapasitesi içinde üreticinin kataloglarında yer alan mukavemet değerlerine göre uygun genişlik, kenar yüksekliği ve et kalınlığına sahip uygun ürünler belirlenmelidir. Kablo kanal fiyatları kablo kanalı ölçülerine, imal eden firmaya, kalite, markaya göre değişiklik göstermektedir.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir