Kablo taşıyıcı sistemleri

Kablo taşıyıcı sistemleri

Kabloların taşınmasını ve kablo yoğunluğuna göre düzgün bir şekilde bir arada durmasını sağlayan sisteme kablo taşıma sistemleri denir. Kablo kanalı, enerji iletim sistemlerinin taşınması, yapıların enerji dağıtımı veya haberleşme için kullanılan tesisatlarında, izole elektrik kablolarının güvenli bir şekilde taşınması, sabitlenmesi ve desteklenmesini sağlayan birbiriyle uyumlu birimlerden meydana gelen sistemlerdir.

Kablo kanal sistemleri, çalışma ortamlarını kablo karışıklarından kurtararak estetik, güvenli ve emniyetli kablo dağıtımını sağlar. İş yerlerindeki çalışma alanlarının değişikliklerine veya kapasite artışlarına kolaylıkla uyum sağlar. Sisteme ulaşım çok kolaydır. Gelecekteki ihtiyaçlar, kanalların genişliği ve çıkış kutuların esnekliği sayesinde, kolay bir şekilde karşılanır.

Dekorasyona dokunulmadan sistemin kapasitesi artırılır. Kanal sisteminin avantajları dikkate alındığı zaman planlama kolaylığı, çok sayıda çıkış alabilme, kolay ve hızlı kablo dağıtımı, sağlam konstrüksiyon (yapı), kablo dağıtımında esneklik, dekoratif görünüm, kolay ve fonksiyonel kullanım ve güvenli kablo dağıtımı gibi avantajları vardır.

Kablo kanal taşıma yapısı: Sıcak daldırma galvaniz, pregalvaniz, paslanmaz çelik, alüminyum ve elektro statik toz boyalı çeşitleri vardır. Genellikle, kablo taşıyıcısı, kablo kanalı, kablo tavası, kablo merdiveni gibi terimlerle adlandırılan kablo taşıma sistemleri imalatı yapılmaktadır. Kablo kanalları bina içlerinde, rafinerilerde, hava limanlarında, gemilerde kullanıldığı gibi birçok yerlerde kullanılabilir.

Ayrıca kablo taşıyıcı sistemlerde ve hortum taşıma sistemlerinde milimetre biriminde isteğe göre özel veya standart boyutlarda paslanmaz çelik, sağlam plastik kablo taşıyıcılar, alüminyum profilli plastik kablo taşıyıcılar (hibrid kablo taşıyıcılar) firmalar tarafından tedarik edilmektedir.

KABLO TAŞIYICI SİSTEMLERİ

Delikli Kablo Kanalı (kablo tava)

Galvanizli sac ve çelikten yapılmış delikli sac kanal. Taban ve yanlarındaki delikleri sayesinde taşıdığı kablolar için bir miktar havalandırma meydana gelmesini sağlar. Bundan dolayı tesisatta ısının meydana geldiği ama ısıların ortalamayı geçmediği alanlarda kullanılır. Çok uzun destek aralığı gerektirmeyen tesisatlarda kullanımı uygun olur. 

Kablo merdiveni

Kablo Merdiveni

Merdiven tipi kablo kanalları, üzerinde merdiven basamağına benzeyen düzenli aralıklarla kaynatılmış barlar nedeniyle böyle isimlendirilirler. Basamak aralarında havalandırmanın yüksekliği sebebiyle tesisatta ısının meydana geldiği ve ısıların yüksek ısılara eriştiği alanlarda daha çok kullanılır. Yoğun kablo taşımalarında kullanılan kablo merdivenleri alüminyum veya paslanmaz çelikten yapılır. Korozyonu önlemek amacıyla çeşitli galvanizleme yöntemleri ve elektrostatik boya kaplama işlemleri de yapılabilir. 3 metre boya kadar ve istenilen genişliklerde sac kablo kanalları imalatı yapılmaktadır.

Plastik Kablo Kanalı

PVC kablo kanalları enine veya boyuna delikli olarak imal edilir. Yatay ve dikey olarak kullanılabilir. Korozyona karşı dayanıklı olacak şekilde imal edilir. 3 m boya kadar ve istenilen genişliklerde üretilir.

Plastik (PVC) kablo kanalı Tel örgü kablo kanalı

Tel Örgü Kablo Kanalı

Tel tipi kablo kanalları, kısa destek aralarının bulunduğu bina içlerinde ve alçak gerilim, haberleşme ve fiber optik kabloları gibi hafif, çok sayıda kablonun bulunduğu tesisatlarda daha çok kullanılır. Tel örgü kablo kanalları yoğun kablo taşımalarında kullanılan üzerinde toz birikmemesi ve kabloların kolay soğutulması gibi avantajları olan kablo taşıma sistemidir. Çimento ve hazır beton fabrikalarında tercih edilir. Alüminyum veya paslanmaz çelikten yapılırlar. korozyonu engellemek amacıyla isteğe bağlı olarak galvanizleme yöntemleri ve elektrostatik boya kaplama işlemleri uygulanabilir. 3 metre boya kadar çeşitli genişlik ve yükseklikte imal edilirler.

Askı Tipi Kablo Taşıyıcı

Genellikle vinç ve caraskalların enerji besleme hattında kullanılan kablo arabaları, makine imalat sanayinde enerji kabloları, hava hortumları, boya hatları gibi değişik amaçlar için kullanılmaktadır. Vinç kablo taşıma sistemleri demirlerde çalışan kablo taşıma sistemidir.

Kablo taşıyıcı Hareketli kablo kanalı

Hareketli Kablo Kanalı

Hareketli kablo kanalı otomasyonun her alanında kullanıldığı gibi  aşırı yükler ve zor çevresel etkenler altında da kullanılır.  

Kablo koruma sistemleri otomasyon sistemleri kullanılan tüm sektörlerde, örnek sanayi robotları, demir çelik fabrikaları, petrol rafineleri, maden işletmeleri, limanlar, inşaat sektöründe, metal, ahşap, mermer işleme makineleri, kaya işleme makineleri, ambalaj makineleri, depolama ve taşıma otomasyon sistemleri, elektrik kablolarının, veri iletim kablolarının, hava ve su hortumlarının, vs korunmalarını sağlarlar.

Pano Tipi Kanalları

Bu kanallar yoğun kablo geçişlerinin bulunduğu güç, dağıtım ve elektronik panoları için tasarlanmıştır. Kalın yan yüzeyi ve tabanı sayesinde yoğun kablo demetlerinin bulunduğu panolarda yüksek dayanıklılık ve uzun süreli güvenli kullanım sağlar. Çok geniş çeşidi ve aksesuarları olduğu için pano imalatında istenilen şekilde tasarlanabilir.

Pano tip kanallar

Esnek Kanallar

Monte edilmesi için delik istenmeyen her uygulamada kullanabilen dört değişik boyutu olan kendinden yapışkanlı bandı ile kullanılır. Kabloyu pano kapağına uzatmada, kumanda panolarında ve elektronik cihazlarda, kabloların düzgün bir şekilde korunması ve pano içinde takip edilebilmelerini  kolaylaştırır. Zorlama, ezilme halinde esnekliğini korur.

Esnek kanallar

Kanalların Özellikleri

  • Malzeme  esnek olduğu için kablolar, kanala kolay bir şekilde eklenebilir veya çıkartılabilir.
  • Kapağı olmadığından yerden tasarruf edilmesi gereken durumlarda kabloları korur ve kablo bağı ihtiyacını en aza indirger.
  • Yangın sırasında, zehirli gaz veya tehlikeli madde salgılamaz, asgari seviyede duman meydana gelir.
  • Zor şartlarda azami 80°C sıcaklıkta kullanılabilir.
  • Çok yüksek esneme mukavemeti vardır. Bundan dolayı kanal kapağının en soğuk havalar da bile tırnaklarının kırılmadan defalarca açılıp kapanmasını sağlar.

Kablo taşıma sistemleri fiyatları; kullanılacak malzemenin cinsine, kalitesine, markasına, modeline göre değişim göstermektedir.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir