Kuvvet dağıtım tabloları

Kuvvet dağıtım tabloları

Dağıtım Tabloları: Üretilen enerjinin tüketim bölgelerine kolay bir şekilde ulaştırılması ve diğer elektrikle çalışan alıcıların çalışmalarını kesintiye uğratmadan kullanımının sağlanması için gerekli malzemelerin toplandığı tablolara dağıtım tablosu denir.

Kuvvet Dağıtım Tabloları ve Bağlantı Şemaları

Kuvvet dağıtım tabloları, kuvvet (motor) devrelerine enerji vermek için kullanılır. Konutlarda, atölyelerde, fabrikalarda, mağazalarda elektriğin tüm alıcılara dengeli dağıtılması için kullanılır. Enerji buradan da makinelere veya yardımcı (dağıtım) tablolara verilir. Bilindiği gibi elektrik motorları atölye, fabrika ve işyerinde bulunduğu için bu tablolar, özellikle küçük güçlü ve linye sayısı fazla olmayan (3-5) yerlerde kullanılır. Elektrik dağıtım panosu enerjinin geldiği yere göre duvara yakın bir yere veya kapalı bir yere monte edilir.

Aşağıda, NH Sigorta ile Yapılmış Bir Kuvvet Dağıtım Tablosunun Bağlantısı örneği verilmiştir.

kuvvet dağıtım tablosu

Kuvvet dağıtım tablolarında üç faz giriş için üç adet sigorta kullanılır. Proje hazırlanırken atölyenin kurulu gücüne göre sigorta ve pako şalterlerin, tipi ve amper ajlan tesbit edilir. Elektrik panosu ve tablolarda, linyeler (çıkışlar) için sigortalar, şalterler ve sinyal lambaları bulunur. Sigortalar genellikle NH sigortalar veya otomatik sigortalar kullanılır. Sinyal lambaları olarak (neon) ise 220 voltla çalışan ve dış koruyucu kısmı üç ayrı renkte olan sinyal lambaları kullanılır.

Kuvvet Dağıtım Tablosunda Kullanılan Malzemeler ve Özellikleri

Saç Tablolar

DKP olarak adlandırılan 1-2 mm kalınlığında saçlardan imal edilir. Saç tabloların küçük tipleri (Sıva üstü, sıva altı gömme tip) düzgün, kıvrımlı bölümleri, nokta kaynağı ile kaynak yapılarak, birleştirilir. Saç tabloların kapalı ve açık tipleri de üretilmektedir. Büyük elektrik pano tipleri ise köşebentler ile dayanımı arttırılarak imal edilirler.

DKP Sac

DKP sac nedir? Slab olarak adlandırılan ve sıvı çeliğin, sürekli döküm yöntemiyle katılaştırılması sonucu meydana gelen, dikdörtgen kesitli yarı ürünün, sıcak haddehane de, sıcak olarak haddelenmesi ile elde edilen ve kalınlıkları 1,50 – 20,00 mm aralığında değişen rulo veya sac şeklindeki yassı çeliklerdir.

Tablo Üzerine Montajı Yapılan Gereçler

Şalterler

Elektrik güvenliği ve enerjinin açılıp kapatılması için kullanılacağı devrenin başına konulan, devre akımını bir hareketle ani olarak kesebilen araçlara şalter denir. Aydınlatma tablolarında pako tipi şalterler kullanılmaktadır.  Tablo üzerine gereksinime göre seçici pako şalterlerin montajı yapılır. Tablonun enerjisinin kontrolünde (açılıp kapatılmasında) kullanılırlar. Pako şalterler, kullanışlı ve pratik olmaları sebebiyle son yıllarda tablo ve pano tipi dağıtım tablolarında daha çok kullanılmaktadır.

Pako şalterler, tablo üstü monte edilmesine mahsus, saç veya plastik kapaklı, döner göbekli, projede gösterilecek sayıda pozisyonu olan, amaca göre, kontak sayısı ve kontak akımı ile bilinir.

Sigortalar

Elektrik devrelerindeki alıcıların normal akımlarını ileten ve aşırı akım geçmesinde devreyi kesen araçlara sigorta denir. Tesislerde devre akımının artışına izin vermeyen büyüklükte sigorta seçilmelidir.

Bıçaklı sigortalar: 

(NH sigorta)Tablo arkası montajına özgü kısa devre akımına dayanabilir maddeden yapılmış tipte şekilde görüldüğü gibi kaidesi ve amper değeri ile birlikte NH ifade edilir.

Bıçaklı sigorta

Buşonlu sigorta:

Tablo arkası veya üzeri montajına özgü şekilde görüldüğü gibi, sıcaktan veya arktan erimeyecek ve yanmayacak bir maddeden gövdesi ve kapağı ile komple, ihtiyaca göre amperajı ile birlikte söylenir.

Buşonlu sigorta

Anahtarlı otomatik sigorta:

Dağıtım tablolarında sigorta olarak anahtarlı otomatik sigortalar ( W otomatlar ) kullanılmaktadır. Aynı zamanda anahtar görevi de yapan anahtarlı otomatik sigortalar ihtiyaca göre amper değeri ile beraber tek ve çok kutuplu olarak, W otomat veya K otomat ifadesi ile birlikte söylenir.

Anahtarlı otomatik sigorta

Ölçü Aletleri

Tablo üzerine monte edilebilecek tipte ölçü aleti imalatı yapılmalıdır. Alternatif akım ölçü aletleri şebeke frekansına uygun olmalıdır. Aynı tablo üzerinde kullanılan ölçü aletleri aynı form ve boyutta dört köşe veya yuvarlak yapıda olmalıdır. Ayrıca gaz, toz ve nemden etkilenmeyecek tarzda olanlar kullanılmalıdır.

Dağıtım tablolarında kullanılan digital ölçü aletleri

İhtiyaca göre voltmetreler, ampermetreler, frekansmetreler kullanılır. Ampermetreler, 100 amper’in üstündeki akımlarda kullanılacaksa akım trafosu ile birlikte kullanılır. Voltmetre, devresine bağlanacak voltmetre komütatörü ile her faz’ın gerilimi ayrı ayrı ölçülebilir.

Sayaçlar

Kullanılan elektrik enerjisinin miktarını ölçmek için, ihtiyaca göre, tek fazlı sayaç veya üç fazlı elektrik sayaçları kullanılır. Elektrik sayaç panosu üzerine monte edilir. Elektrik sayaçlarının akım bobinleri 100 amper’ in üzerindeki akımlarda kullanılacaksa akım trafosu ile birlikte kullanılır.

Dağıtım tablolarında kullanılan digital sayaçlar

İşaret Lambaları

Fazların tabloya kadar gelip gelmediği istenilen renkte ışıklı işaret lambaları kullanılmak suretiyle tespit edilir.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir