PLC ile DCS

PLC ile DCS arasındaki farklar

Günümüzde en iyi otomasyon sistemini seçmek eskisi kadar kolay değil. Artık teknoloji bizlere birçok seçenek sunuyor. Acaba sistemimizde PLC mi yoksa DCS mi kullanmalıyız? 

PLC (Programlanabilir Mantıksal Denetleyici), fabrikalardaki üretim bölümlerinde veya makinelerin kontrolü gibi işlemlerin denetiminde kullanılan otomasyon cihazıdır. Normal bilgisayarların aksine PLC’nin birçok giriş ve çıkışı (I/O) vardır. En büyük artıları ise elektriksel gürültülere, sıcaklık farklarına ve mekanik darbelere karşı dayanıklı tasarlanırlar. PLC, kısa sürede daha çok ve kaliteli ürün üretme, çok düşük hata oranlarına sahip üretim yapma gibi unsurların ön plana çıkmasında büyük rol oynar.
 
DCS Nedir?
DCS (Dağıtılmış Kontrol Sistemi), birçok PLC ve bilgisayar sisteminin bir araya getirilmiş hali olarak düşünebiliriz. Buradaki anahtar kelime Distributed (Dağıtılmış) kelimesidir. Farklı yerlerden gelen birçok bilgiyi toplayarak tek bir noktadan dağıtım sağlanmasına olanak sunar. PLC ise DCS’in sadece bir ekipmanı olabilir. DCS daha kapsamlı bir sistemdir.
 

PLC ve DCS Arasındaki Farklar

Tepki Süresi

►Bir PLC saniyenin onda biri hızında verilen işi gerçekleştirebilir. Bu durum özellikle yangın ya da kendini kapatma gibi güvenlik durumlarında çok yararlı bir seçenektir.

►DCS’de ise bir bilginin işlenmesi bu kadar kısa sürmez. Bu yüzden tepki süresi kritik bir durum ise DCS doğru br seçenek değildir. 

Ölçeklenebilirlik
► PLC yanlızca birkaç bin Input/Output (Giriş-Çıkış) noktası bulundurabilir. DCS kadar ölçeklenebilir bir cihaz değildir.► DCS ise binlerce Input/Output (Giriş-Çıkış) noktası bulundurabilir ve yeni ekipmanlarla da kolayca uyum sağlayabilir. Eğer sisteminiz gelişmiş bir işlem kontrolü gerektiriyorsa, büyük bir tesisi ya da geniş bir coğrafik alanı kontrol etmek istiyorsanız, DCS sistemi tam bu iş için üretilmiş diyebiliriz.
 

Fazlalık
► Bir PLC’nin en büyük problemi de birçok ekipmanın bir araya gelme zorunluluğudur. Yani hata oranını tolere etmek için konulan Input/Output modülleri ya da gereken güç kaynakları PLC’nin fiyatını DCS’in iki katına kadar çıkaracaktır. Bu durumda fazla giriş-çıkışlı sistemler gerekiyorsa DCS sistemini tercih etmeliyiz.
 
Sistem Yoğunluğu

► Sistemimiz kağıt hamurundan kağıt üretme gibi basit birkaç işlemi hızlıca gerçekleştiriyorsa PLC sistemini tercih edebiliyoruz.► Eğer sistemimiz birçok art arda devam eden karmaşık işlemler içeriyorsa DCS sistemini tercih etmeliyiz. Örnek olarak, kimyasal işlemler, su arıtma verilebilir.

İşlem Değişim Sıklığı

► PLC’ler stabil sistemlerde verimli sonuçlar üretebilen otomasyon sistemleridir.

► DCS’ler ise sıklıkla değişik işlemler serisi gerektiren ve büyük bir veri miktarının analizi söz konusu olduğunda daha çok tercih edilirler.
 

PLC ve DCS Kullanım Alanları

DCS

Çevre kontrol sistemleri, nükleer santraller, petrokimya ve rafineri sistemleri, su arıtma sistemleri, metalurjik işlem santralleri, şeker arıtma sistemleri
 
PLC
Otomatik paketleme, doldurma sistemleri, vakum tesisleri, asansör tesisatları, otomobil endüstri sistemleri, kapı kumanda sistemleri, gıda endüstrisi

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir