Redüktörlü DC motor

Redüktörlü DC motor

Robotlarda DC motorlar, redüktörsüz ve redüktörlü motor olarak kullanılmaktadır. Redüktör, gövde içine yerleştirilmiş miller, dişli çarklar, yataklar v.s gibi elemanlardan oluşan sistemlerdir. Redüktörler hareket ve güç iletmek, dönme yönleri elde etmek, az bir güçle büyük moment elde etmek, döndürülen iki eleman arasında bağımsız hareket sağlamaktır.

Robot motorları, redüktörlü ve redüktörsüz DC motor çeşitleri, redüktörlü step motor ve redüktörlü servo motorlar, robot yapımı için uygun motorlardır. DC motorlar robot sistemlerde tercih edilen motorlardır. Tercih edilmelerinin sebebi kullanıcılarına bir çok konuda avantaj sağladıkları içindir. Bu avantajlar;

  • DC motorların, hız, güç ve boyut olarak çok fazla çeşitleri mevcuttur.
  • DC motorlar ucuzdur.
  • DC motorların boyutları küçüktür.
  • DC motorları temin edilmeleri kolaydır.
  • DC motorlar düşük akımlarda çalışırlar.
  • Sürülmeleri kolay, bol seçenekli ve masrafsızdır.

DC motorların avantajlarının yanında dezavantajları da vardır. Bunlar;

  • DC motorlar kolay zarar görürler.
  • DC motorların redüktörleri aşırı yükte kolaylıkla kullanılmaz duruma gelir.
  • DC motorların kararlılıkları ve konum değişikliklerine cevap verme süreleri uzundur.
  • DC motorlar düşük redüktör oranına sahip motorlar, istenilen sonuçları vermekte zorlanırlar.

DC motorlar robotlarda veya herhangi bir sistemde doğrudan veya dişli kutuları ile (redüktörlü ya da redüktörsüz olarak) birlikte kullanılabilirler. Redüktörlü kullanılmayan DC motorlardan çok yüksek torklar beklenemez. Özelikle robot projelerinde mutlaka redüktörlü DC motor kullanılmalıdır. Redüktörsüz DC motor kullanılan robotlarda, robotunuz havadayken motorlar dönerken, robot yere bırakıldığında hareketsiz kalır.

DC Motor Kullanım Alanları

Terbiye makineleri, indigo makineleri ve boyahanelerde hassasiyeti yüksek olan makinelerde redüktörlü DC motorlar kullanılır. DC redüktörlü motor robotik sistemlerin vazgeçilmezidir.  Çalışma ortamında redüktörlü doğru akım motorları maliyet açısından ucuz olup ebatları küçük imal edilir. Redüktörlü motor, boyları ve güçleri açısından çok çeşitleri olduğundan kullanım alanının genişlemesine neden olmaktadır.

Redüktör hesabı, kullanıldıkları alanlara göre, küçük ve büyük boyutta yapılır. Redüktör tasarımı, her yandan bağlanabilen, değişebilir gövde sistemi ile montaj kolaylığı ve esnekliği sağlanmıştır. DC motorun dönüş yönü  güç kaynağından beslenen artı-eksi uçlarına bağlıdır.Akım yönü değiştirildiği zaman DC motorun dönüş yönü de değişir. DC motorun hızı rpm ile öçülür. Yüke ve voltaja bağlı olarak hız değişmektedir. Redüktörlü doğru akım motorunun çekeceği akım, yüke bağlıdır. Yük artıkça DC motorun çektiği akımda artar.

DC motorun hızı voltaja ve yüke göre  değişir. DC motorun hızı yükün değişmesine bağlı olarak yük fazlalaştıkça hız düşer ve güçte azalır, yük azaldıkça hızı yükselir ve güçte fazlalaşır. Yani DC motorun hızı yüke ve voltaja bağlıdır. DC motor fazla yükle çalıştığı taktirde kısa devreye sebep olur, fazla yükü ise ısıya çevirir. Isınma uzun zaman devam ederse  DC motoru yanabilir.

Redüktörlü motor ve iç yapısı

Redüktörlü motor ve iç yapısı
  • Voltaj sabit, yük değişken, hız değişken, akım değişken
  • Voltaj sabit, yük az ise, hız yüksek, akım az
  • Voltaj düşük, yük aynı, hız düşük, akım az

Küçük voltajlı DC motorlar 1,5 Volt ile 48 Volt arasında çalışırlar. DC motorların hızı güç ve akım değerinde olup düzgün çalışması için voltaj değerinde olması gerekir. Bu DC motorun maksimumda çalışma voltajı çok önemlidir. Bir motorun akım ve voltajının çarpımı gücü verir. Robotik sistem projelerinde bir motorun yaptığı  kuvvetin torku (dönme momenti ) değerlendirilir. Motorun dönme momenti torktur. Motorların torku büyük olursa küçük tork olandan güçlü olur. Tork, motorun mekanik, elektriksel ve şaftın yarıçapına bağlıdır. Motorun torku redüktörle değiştirilebilir. Redüktör, hızın azalmasını ve gücün fazlalaşmasını ayarlar. Kullandığımız motorun  torkunu bilmek gerekir. Redüksiyon oranı ve tork bilindiği zaman sistemin gücünü rahatlıkla  belirlemek mümkün olur.

Piyasada sonsuz dişli redüktörlü dc motorlar (yüksek torklu) vardır. Bunlar 12Volt ile çalışan, büyük robot projelerine uygun güçlü motorlardır. Bu motorların bağlantı şekillerine göre iki farklı hız ve tork kademeleri vardır.

Yine bazı redüktörlü motorlar, DC 12 Volt’ ta 500 Rpm hıza sahip olanları vardır. Bu motorlar hızlı projeler için idealdir.  Tank robotu, araştırma projeleri, sumo robot projeleri için uygun hız ve tork değerine sahip bir motordur.

Ayrıca tel sarma, araç kapı açma-kapama, asansör kapı açma-kapama gibi çok amaçlı kullanabilecek 12Volt redüktörlü motor, 24Volt redüktörlü motor ve 42Volt redüktörlü DC motorlar vardır .

Yüksek Torklu DC Motorların Seçimi

DC redüktörlü motorlar manyetik frenleme sistemlerinden dolayı yüksek torklu olup ağır olurlar. Şaftı  kalın olan DC motorların torku yüksek olup, şaftı ince olan DC motorların torku küçük olur. Elle çevirmeye çalıştığımız yüksek torklu DC motorda bir mukavemetle karşılaşırız.  Redüktörlü motorlar, bağlantı kabloları kalın olduğun zaman torku yüksek olacağından akımda yüksek olur.

Redüktörlü DC Motor Markaları

Siemens, Runner, Mando, Pars vs gibi birçok redüktörlü dc motor markaları vardır. DC motor üreticileri çeşitli güç ve devirlerde (12 volt redüktörlü motor gibi) redüktörlü DC motor imalatı yapmaktadırlar.

  • 12V 25mm 500Rpm
  • 12V 5Rpm L Redüktörlü DC Motor
  • 12 V 500 rpm Redüktörlü DC Motor
  • 12 V 1000 rpm Redüktörlü DC Motor
  • 6 V 140 rpm Redüktörlü Mini DC Motor
  • Faulhaber Redüktörlü DC Motor (12 V 150 rpm)
  • 3 V – 12 V Redüktörsüz DC Motor

Redüktörlü dc motor; endüstri standardı ve montaj ayarlamaları ile dik açı hem de 90 ve 180 volt ve paralel milli tasarımları yapan DC redüktörlü motor firmaları vardır. DC redüktörlü motor imalatı yapımında dik açı tek redüktörler iç genişleme yuvaları ve uzun bakım gerektirmeyen bir işlem için sentetik yağ özelliği taşır. İç genişleme yuvası, yağlama şanzıman havalandırma ihtiyacını ortadan kaldırarak her pozisyon için montaj yapılmaktadır. İstenilen güç ve devirde özel DC motor imalatı yapılmakta,  DC motor fiyatları kalite ve gücüne, voltajına, devrine göre değişmektedir.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir