Otomasyon, PLC, sensör, Profinet

Sick Lectro 63x barkod okuyucu kamera ile profinet haberleşme

Sick marka Lector Flex 63x serisi barkod okuyucu kamera ve Siemens S7 serisi PLC ler kullanarak Ekinplas ta hattan çıkan koliler üzerindeki barkod bilgileri alınarak ERP sistemi ile entegre edilmiştir. Yapmış olduğunmuz bu otomasyon projesinde koli üzerinde kare ve düz barkod olmak üzere farklı tip barkodlar mevcut olup; SOPAS Engineering Tool programı ile kamera parametrelerinden koli üzerindeki alan ve hangi barkodların okunup PLC ye gönderileceği belirlenmiştir. ERP entegrasyonu ile barkod bilgisi doğruluğu kontrol edilmekte, yanlış barkod durumunda koli hattan otomatik arılmaktadır. Doğru barkodlu koli ise depoya sevki ERP sisteminde zamana ve iş emrine göre kaydedilmiştir.

sick lectror flex 63 serisi barkod okuyucu kamera
sick lectror flex 63 serisi barkod okuyucu kamera profinet

Daha önceki projemizde Haribo türkiye firmasında paketleme hat çıkışında baumer marka kameralar kullanılmıştır. Bu otomasyon projesinde görülddüki; Sick barkod okuyucu kameranın, görüntü yakalama, görüntü işleme işleme ve görüntü kalitesi açısından baumer marka kameralara göre daha ileri seviyede olduğu görülmüştür.

Koli konveyörden geçerken sensör koliyi algıladığında kamera ışığını açarak koli yüzeyini görüntümeye başlar. Bu sırada yüzydeki barkod bilgilerini yorumlar. Koli sensörden çıktığında kameraya daha önceden okuması tanıtılan barkod bilgisini kamera profinet üzerinden PLC ye gönderir. Sick lector 63x serisi kameranın barkod okuma süresi 27ms gibi çok kısa sürede gerçekleşebilmektedir. Özellikle hızlı ürün akışı olan Sorter (ayrıştırma) sistemlerinde Sick marka bu kameralarla 1 sn de 30 barkod bilgisi alabilmekteyiz. Bu da Sick lectro 63x serisi kamera ile dakikada 1800 adet ürünün barkod bilgisi hattan geçerken alınıp işlenmesine olanak sağlar.  Bu şekilde hızlı ürün geçişi olan sistemlerde PLC profinet heberleşmesi ile kamera üzerinden okuduğu barkod bilgilerini hafıza alanında bir seriye atar ve PC belli aralıklarda bu seriyi okuyarak bu barkodları işler. Bu sayede gecikme ve data kaybı olmadan çok hızlı geçişe sahip ürünlerin üzerindeki bilgiler real time haberleşmeye sahip olmayan bir PC sisteminde işlenmiş olur.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir