Otomasyon, Elektrik, tartım, dozajlama

Beton Silosu Otomasyonu

idas Otomasyon kaliteli, güvenilir, sınırsıza yakın hizmet veren, satış öncesi ve satış sonrası hizmetlerimiz ile yanınızdayız. Beton Santrali Otomasyonlarında sizlere en iyi çözümleri sunuyoruz, her türlü otomasyon ihityacınızda bizle iletişime geçebilirsiniz.

Beton santrallerinin en önemli ünitesi olan otomasyon sistemi; pano kontrolünün yanı sıra, PLC ,bilgisayar kontrolü ve dokunmatik ekranı (HMI, operatör panel) ile alternatif çözümler sunmaktadır.

Beton santrali Müşterisinin istekleri göz önünde bulundurularak oluşturulan programlar sayesinde, sadece son ürün takibi değil kullanım sırasında oluşan hatalar da önceden belirlenmektedir. Bu sayede tam otomasyon sağlanmakta ve daha güvenli üretim yapılmaktadır.

Beton Santrali nin üretiminin her aşaması için raporlama sistemi bulunmaktadır. Bu raporları isteğe bağlı olarak belli periyotlarda ya da sadece gerekli zamanlarda çıktı olarak da alabilirsiniz. Bununla beraber müşteri kayıtları tutulabilir, irsaliye düzenleyebilir, üretim planınızı değiştirebilir, stok takibi yapabilirsiniz.

Ayrıca online olarak idas otomasyon teknik servisi 7/24 tesislerinize bağlanarak ihtiyaçlarınızı giderebilir, varsa bir sorun çözebilir ve karşılaşan hataları en kısa zamanda giderebilir. Bunun gibi birçok özellik düşünülerek tasarlanmış idas akıllı otomasyon sistemleri, müşterilerinin sorunsuz ve kaliteli üretim yapmasını sağlamaktadır.

Beton Silo Otomasyonu

Silo otomasyonu ile dolum ve boşaltım süreci, bilgisayar ekranından izlenebilmekte ve kontrol edilebilmektedir. Dolum ve boşaltım seçenekleri sayesinde sistem tam otomatik olarak çalışabilmektedir.

Silo seviye ve ısı kontrolleri sağlanarak depoladığınız ürünlerin korunmasına yardımcı olur.

İhtiyaç olması halinde Redundant sistem ile tesisiniz tam yedekli olarak çalışır. Herhangi bir problem oluştuğunda, tesis çalışması aksaklığa uğratılmadan yedek otomasyon sistemine geçer.

Beton Santrali Otomasyon sistemimiz

İdas otomasyonun beton santralleri konusundaki deneyim ve bilgi birikimini esas alarak geliştirdiği, her türlü beton santralini kontrol edebilecek yeteneğe sahip teknolojik bir üründür. Kurulumunda yapılacak parametrik ayarlarla, tesislere göre değişebilecek bir çok özellik programa tanıtılabilmektedir.

Özellikleri

  • Betonun tamamen otomatik ve gerekirse manuel olarak hazırlanmasına olanak veren bilgisayar destekli elektronik bir sistemdir.
  • Yükleme CD’si ile basit bir şekilde yüklenebilen bilgisayar programı, herkesin kullanabileceği kullanıcı dostu bir ara yüze ve aralarında anında geçiş yapılabilen çoklu dil desteğine sahiptir. Her ekrana ait yardım penceresi ve resimli kullanım kitapçığı ile kolaylıkla öğrenilebilir.
  • Sistemde oluşabilecek temel aksamaları anında operatöre bildiren alarmlar, oluşma zamanına göre kaydedilir ve sorun giderildiğinde bilgisayardan çözülebilir.
  • Onay ve uyarılar sesli olarak kullanıcıya bildirilir (seçilebilir diller: Türkçe, İngilizce ve Rusça).
  • Santralin otomatik kullanımı sırasında bile mikser boşaltım kapağının kontrolüne olanak veren “man-oto” seçimi mevcuttur. Otomatik çalışma sırasında, taşma ve sıçramayı engellemek için kapak kademeli olarak açtırılır.
  • Malzemenin nemliliğine göre su ve agrega oranlarının otomatik olarak ayarlanır (nem ölçer olması halinde). Nem ölçer olmasa da nem ve agrega su emme yüzdeleri elle girilebilir.
  • Yazılım, hammadde tüketimi ve üretim raporlarının alınması, kayıtların listelenmesi, irsaliye kesilmesine olanak sağlar.
  • Reçete, müşteri, şantiye, kamyon, sürücü kayıt sayısında herhangi bir sınırlama yoktur.
  • Yetersiz akış durumunda agregalara aralıklı vibrasyon uygulanır, çimento silolarına aralıklı olarak hava şoku verilir.
  • Kapaklar hızlı bir şekilde açılıp kapatılarak tek çevrimlik agrega tartımlarında istenilen hassasiyet yakalanabilir.
  • Tartım, karışım ve boşaltım parametreleri her reçete için ayrı girilebilir. Böylece farklı özellikteki betonlar, kendine özgü parametrelerle üretilir.
  • Enerji kesintisinde üretim otomatik olarak beklemeye alınır. Enerji tekrar geldiğinde kalındığı yerden devam edilir.
  • Okuma, kayıt, değiştirme, silme gibi işlemlere ait yetkiler, kullanıcılara göre ayrı ayrı tanımlanabilir. Kullanıcıların yaptıkları işlemler kaydedilir.
  • Boşaltım yapıldıktan sonra (isteğe bağlı olarak) katkı bunkeri içine su püskürtülerek “katkı yıkama” yaptırılır.
  • Internet’ten uzaktan destek programıyla arızaya müdahale, program değişikliklerini yükleme, irsaliye-rapor güncelleme gibi işlemler, şantiyeye gidilmeden gerçekleştirilebilir.
  • Sistem, bilgisayardan tam otomatik, (isteğe bağlı olarak) dokunmatik operatör panelinden tam otomatik, bilgisayar ekranından Mouse ile manuel, (isteğe bağlı olarak) kumanda panosundaki butonlarla manuel olmak üzere farklı şekillerde kullanılabilir.
  • Bilgisayardan ya da panodan manuel yapılan tartımlar, tarih-saat ve kullanıcı bilgileriyle bilgisayara kaydedilir. Otomatik üretim herhangi bir aşamada iptal edildiğinde, o ana kadar yapılan tartımlar da manuel miktarlara eklenir. Manuel irsaliye yazdırıldığında, ilgili reçeteye ait miktarlar manuel tartımlardan düşülerek üretim kaydına alınır.
  • 8 agrega, 6 çimento, 3 su ve 6 katkı cinsi ve bunların yanı sıra, kül, kireç ve buz gibi çoklu hammadde desteğine sahiptir.
  • Veri tabanı olarak Microsoft SQL veri tabanı kullanılmaktadır. Microsoft SQL, güvenli veri depolama, yedekleme, kolay erişim, entegrasyon ve esnek raporlama avantajlarına sahip, birçok yazılım tarafından tercih edilen bir veri tabanıdır. Birden fazla santral, ortak bir sunucudaki veri tabanını kullanabilir.
  • Arşivleme özelliği kullanılarak, bir süre kullanılmayacak ve listede görünmesi istenmeyen kayıtlar pasif hale getirilir. Böylelikle karmaşık listelerle işlem yapma ve kullanıcının yanlış kaydı seçmesi problemleri ortadan kalkar. İstenen kayıtlar arşivden alınarak, tekrar aktif hale getirilebilir.
  • Sipariş listesi ve raporlar, sabit disk, harici bellek ya da ağ üzerinde istenilen yere, Excel dahil birçok formatta kolaylıkla aktarılabilir.
  • Üretim başlatıldıktan sonra metreküp miktarında artırma ya da azaltma şeklinde değişiklik yapılabilir. Kullanıcı isterse, aktif olan çevrimde “üretimi bitir” komutu verebilir.
  • Sipariş kayıtlarında, üretim başlatma öncesinde ya da üretim sırasında reçete değişikliği yapılmaksızın artırma ya da eksiltme şeklinde malzeme miktarlarında değişiklik yapılabilir. Bu miktarlar, yetkili kişinin belirlediği sınırlar içinde yapılabilmektedir.
  • Yapılan üretimin veya iade alınan ürünün farklı yerlere sevk edilmesi gerektiğinde, ilgili irsaliye üzerinde gerekli düzeltme, bölme ya da birleştirme işlemleri yapılabilmektedir.
  • İrsaliyenin üretim sonunda, üretim başında ya da iki ayrı yazıcıdan farklı formların yazdırılabilmesi kolaylıkla seçilebilir. Ayrıca isteğe bağlı olarak görüntülenen irsaliye onayı ekranından irsaliye numarası kontrol edilerek değiştirilebilir.
  • Kolay irsaliye tasarımı özelliği ile irsaliye formu taratılarak, tasarım ekranının arka planına yerleştirilir, bu arka plana göre kutular Mouse ile düzenlenerek kolayca form tasarlanabilir. Benzer şekilde, Mouse ile alan seçme ve kaldırma metoduyla kolay bir şekilde rapor tasarlamak mümkündür.
  • Standart olarak alınabilen sevkiyat, satış, stok, harcanan malzeme ve manuel tartım raporlarının yanı sıra “üretilen-satılan-hasarlı-mükerrer-satış” bilgilerini içeren gün sonu özet bilgisi oluşturulur. Bu özet bilgi, isteğe bağlı olarak alınan modüllerle, firma yetkililerine SMS ve E-posta olarak gönderilir.
  • İstenilen resimler, üretim ekranı arka planında kullanılabilir. Yine üretim ekranındaki firma logosu kullanıcı tarafından değiştirilebilmektedir.
  • Oturum kapat özelliği ile programdan çıkmadan programı kilitleme ve kullanıcı değiştirme işlemleri gerçekleştirilebilir.
  • Windows görev çubuğunda görüntülenen menü simgesi, üretim yapılıp yapılmadığını belirtmenin yanı sıra, hızlı erişim menüsünü de görüntüler.
  • Sıklıkla kullanılan ekranlara, üretim ekranındaki ilgili simgelere tıklayarak ta ulaşılabilir. Ayrıca ilgili hammaddeye ait nem, zaman ve ağırlık parametrelerine de Mouse ile kolaylıkla ulaşılabilir.
  • Arıza yapan switch’lerin üretimi durdurmaması için istenilen switch devre dışı bırakılarak, sorun giderildiğinde tekrar aktif edilebilir.
  • Her bir malzeme için tartım sonrası tolerans kontrolü yapılır. Kullanıcı, üretimi devam ettirebilir ya da eksik miktarın otomatik olarak tamamlanmasını sağlayabilir. Yine her bir malzeme için akış kontrolü yapılır. Yetersiz akış algılandığında kullanıcı uyarılır, “tartım atlat” ile o tartım atlanabilir. Bu özellikler seçeneğe bağlıdır.
  • Her bir çevrime ait metreküp ve tartım değerleri, tablo halinde görüntülenebilir, kaydedilir ve istenirse yazıcıya gönderilebilir.

Opsiyonlar

İzleme modülü

Yerel ağ ile bağlı bir bilgisayardan kayıt değişikliği, raporlamalar, yetkilendirme, parametre değişiklikleri, üretim bilgisayarındaki operasyonları etkilemeden uzaktan gerçekleştirilebilir. Üretim ekranı da canlı olarak izlenebilmektedir.

SMS ve E-posta modülü

Yeni sürümün gelişmiş özelliklerinden biri de SMS (kısa mesaj) ile bilgilendirme özelliğidir. Üretim tamamlanıp, kamyon yola çıktığında, şantiye yetkilisini, telefonuna gönderilen bir mesajla bilgilendirir. Sipariş başlangıcında müşteri yetkilisine, üretim başladığında, sipariş tamamlandığında, ne zaman ve kime istenirse bu fonksiyon kullanılabilir.

SMS ile gönderilen bilgiler, E-posta ile gönderilebildiği gibi, önemli uyarı ve arızalar da yetkili personele, E-posta ve SMS ile gönderilir. Reçetede değişiklik yapıldı ya da üretim silindi, ilgili kişi anında bilgilendirilir.

Web İzleme modülü

Bilgisayardan, cep telefonundan, iPad ya da android tabletlerden girilerek, üretim ve siparişler, rapor formatında görüntülenebilir. Bayii ve müşteriler de ne kadar beton aldıklarını, siparişlerinin durumunu, telefonla sormalarına gerek kalmadan, internetten anında öğrenebilirler.

Muhasebe Entegrasyonu

Logo, Netsis, Mikro, ETA ve birçok ERP/muhasebe programıyla cari, irsaliye, hammadde, reçete, sipariş ve cari risk kontrolü gibi bilgi alışverişleri gerçekleştirilebilir. Üstelik bu özelliklerini tümünün alınması zorunlu olmayıp yalnızca ihtiyaç duyulanlar alınabilmektedir.

Kalite Kontrol modülü

Laboratuvar sorumlusu tarafından ilgili üretimlere ait numune verileri, beton sıcaklığı, kıvam (slump), hava sıcaklığı, günlere göre mukavemet değeri girilebilir. Bu verilere ait raporlar alınabilir.

Araç Yönetimi

Transmikserlerin gidiş-dönüş takibi yapılabilir. Araç belirlenen sürede dönemezse program uyarı verir. Araçların şantiyeye varış saati, dökümün başlama ve bitiş saatleri, tesise giriş saatleri bilgisayar ortamından girilebilir. Dönüş saati girilmeyen araç, üretim sırasında seçilemez.