ATIK SU ARITMA TESİSİ

Atık su arıtma tesisi otomasyonları

Atık su arıtma sistemlerinde, sürecin yönetimi kadar otomasyon sistemlerinin de önemi büyüktür. Sistemde kullanılan enstrümanlar ve elektrik-otomasyon ekipmanlarının kaliteli ve uzun ömürlü olması, operasyonel verimlilik için kritik öneme sahiptir. Ayrıca, atık suya kimyasalların minimum seviyede ve yüksek doğrulukla enjekte edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, işletmeler gereksiz yere fazla kimyasal harcayarak maliyetlerini artırmaya devam ederler.

Arıtma sistemi, merkezi kontrol odasından izlenir ve yönetilir. Sistemdeki tüm arızalar, akış miktarları, sıcaklık ve basınç verileri sürekli olarak takip edilir. Sıcaklık kontrolü de arıtma süreçlerinde hayati öneme sahiptir; özellikle bakteri kullanımında, bakterilerin sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için sıcaklık sabit bir seviyede tutulmalıdır. Bu nedenle, sıcaklık yönetimi doğru bir şekilde yapılmalı ve optimum seviyelerde sabitlenmelidir.
kervangıda istanbul ve akhisar atık su arıtma tesisi otomasyonu
İdas Otomasyon, Türkiye'nin en büyük atık su arıtma tesislerinin otomasyon projelerine imza atmıştır. 2003 yılından bu yana, başta İSKİ olmak üzere birçok farklı firma için atık su arıtma tesislerinin otomasyonunu başarıyla gerçekleştirmeye devam etmektedir.

İdas Otomasyon, yüksek doğrulukla çalışan atık su otomasyon sistemleri ve yazılımları ile Türkiye genelinde 7 gün 24 saat çevreye duyarlı, yüzülebilir denizler için projelerde yer almakta ve sorumluluk bilinciyle "Çevre Teknolojileri" sektöründe, hem Türkiye’de hem de dünya genelindeki tesislere hizmet sunmaktadır.

Atık Su Arıtımı

Atık su arıtımı, gün geçtikçe hızla kirlenen suyun, evsel veya endüstriyel kullanımdan sonra yeniden kullanılabilir hale getirilmesi işlemidir. Bu arıtma işlemi, fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemlerle gerçekleştirilebilir.

– Kimyasal Arıtma:
Atıksuyun hızlı ve yavaş karıştırma ünitelerinde çeşitli kimyasallar eklenerek, bu kimyasalların atık su içindeki kirleticilerle reaksiyona girip çökelmesi sağlanır.

– Biyolojik Arıtma:
Evsel veya endüstriyel atıksular, oksijenli veya oksijensiz bakteriler yardımıyla biyolojik olarak parçalanır. Bu işlem, suyun içindeki organik maddelerin mikroorganizmalar tarafından yok edilmesini sağlar.

– Fiziksel Arıtma:
Hiçbir kimyasal veya bakteri kullanılmadan, mekanik işlemlerle atıksuyun içindeki yağ ve kaba atıklar ızgaralar, yağ sıyırıcılar ve benzeri düzeneklerle uzaklaştırılır.

Ana Atık Su Arıtma Prosesleri şunlardır:
  • İnce veya kaba ızgaralar
  • Ön çökeltim havuzu
  • Kimyasal veya biyolojik arıtma üniteleri
  • Son çökeltim havuzu
  • Dezenfeksiyon ünitesi

Atıksu arıtma proseslerinin veya proses kombinasyonlarının seçimi aşağıdaki kriterlere bağlıdır:

Atıksu karakteri:

Bu, kirleticinin askıda, koloidal veya çözünmüş, biyolojik parçalanabilen gibi hangi formda olduğunu ve toksisitesini kapsamalıdır.

Çıkış suyu kalitesi:

Çıkış suyunun zehirlilik (bioassay) deney sonuçları gibi ileriye yönelik istenebilecek deşarj kısıtlamalarına da planlamada yer verilmelidir.

Atık su arıtma tesisi otomasyonlarında PLC olarak işin büyüklüğüne göre Siemens S7300, S7 1500, S7 1200 serisi PLC ler veya Panasonic marka PLC ler kullanmaktayız.

Operatör ara yüzü olarak panel PC veya Siemens HMI lar kullanmaktayız.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir