Enstrümantasyon, otomasyon

Enstrümantasyon ve otomasyon hizmetlerimiz

Enstrümantasyonu geniş anlamda;

ölçülebilir fiziksel girdilerin değerlendirilmesi olarak tanımlayabiliriz. Enstrümantasyon proses kontrolü için gerekli verileri sağlar. Bu sayede üretim maliyetlerinin değişken yapıları ve bu girdilerin birbiri üzerine etkileri incelenebilir bunları elektronik cihazlara aktarılabilir ve üretimde standartlaşma sağlanabilir.

idas otomasyon olarak 20 yılın üzerindeki bilgi birikimimizle Tesislerdeki otomasyon ihtiyaçlarını belirlemede ileri teknoloji enstrumanları alternatifli olarak belirler ve en kaliteli ancak en uygun olanını seçerek kullanırız.  Debimetre, Flowmetre, mass flowmetre, seviye ölçüm sensörleri, ultrasınik seviye sensörleri, halatlı halatsız radar seviye sensörleri, değişik tip sıcaklık sensörleri, basıç sensörleri ve otomasyon alanında kullanılabilecek her türlü sensör seçim ve bunların PLC sistemleri ile haberleşmesinde en uygun çözümleri sunmaktayız. 

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte eski defter, kağıt, üretim fişleri yerlerini hafıza kartları hassas ölçü kontrol sistemleri ve bilgisayar ağlarına bırakmıştır. Klasik sistemler; giren malzeme, çıkan malzeme oranı veya kullanılan enerji, üretilen değerleri incelerken yeni modern sistemlerinde iş gücünde kayıp edilen zaman, enerji veriminin kontrolü, çevresel etkenlerden meydana gelen değişkenler, minimum maliyet ile maksimum fayda prensipleri enstrümantasyon ve buna bağlı olarak proses kontrolünü meydana getirdi.

Proses kontrolü en basit örnekle;

fabrikanın aydınlatma sistemini güneş ışığına bağımlı olarak açıp kapatmak proses kontrol işlemlerinden biridir. Burada güneş ışığın girdisi enstümanlardan alınarak kontrol cihazına girilir ve kontrol cihazı aydınlatmayı kontrol eder. Bu ufak işlem bile enerji maliyetlerini ve gereksiz olarak milli değerlerimizin kullanılmasını engelleyecektir. Harcanan her enerjinin başka bir enerjiden meydana geldiği unutulmamalıdır.

İşlemler ne kadar büyür, kontrol edilecek ne kadar çok değer olursa, buna doğru orantılı olarak daha çok girdiye ihtiyaç olacaktır. Bu noktada enstrümantasyona ihtiyaç olacaktır. Hassas ölçüm cihazları ve metotları daha doğru kararlar almaya daha düşük maliyetli ve etkin üretim yapılmasına olanak sağlar.

Girdiler, belirli periyotlar ile inceleneceği gibi anlık sistemler ile de incelenebilir. Üretim makinelerinin anlık olarak kullandığı elektrik gücü, ihtiyaç olunan güç ile kullanılan güç dengesi ve operatörün o anki verimliliği takip edilerek bu girdiler kontrol cihazına aktarılıp buradan ana merkeze yönlendirilip karar verme mekanizmasının önüne sunulabilir. Bu sayede çevrim süresi çok hızlı bir proses kontrolü yapılabilirken bu bilgiler haftalık ya da aylık raporlar halinde de değerlendirilebilir. Proses kontrolün çevrim süresi ne kadar hızlı ise enstrümanlardan alınan bilgiler o kadar hızlı değerlendirilebilir.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir