Kalibrasyon, Yük hücresi (Loadcell ) kalibrasyonu

Kalibrasyon nedir? 

Yük Hücresi Kalibrasyonu

Load cell satın alırken doğru parametrelerde ölçüm yaptığından emin olmak gerekir. Ölçümlerin istenen doğrulukta olup olmadığını kontrol etmek için ise yük hücresi kalibrasyonu yapılmaktadır. Bir load cell ürününün kg bazında doğru sonuçlar vermesi gerekir. Kalibrasyon işlemi yapıldıktan sonra cihazın doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilerek satın alım veya tamir işlemi yapılabilir.

idas otomasyon olarak tartım, dozajlama ve bant kantarı otomasyonları konusunda uzun yıllara dayanan tecrübemizle sektörde hizmet vermekteyiz. Her türlü tartım gerektiren load cell ve otomasyon ihtiyaçlarınız için bizle iletişime geçebilirsiniz.

Yük Hücresi Kalibrasyonu Nedir?

Kalibrasyon, dilimize Fransızca’dan geçmiş bir sözcüktür. Herhangi bir ölçüm cihazının elde ettiği değer ve verileri başka cihazlar ile ölçerek doğrulama işlemi kalibrasyon olarak adlandırılır. Bu işlem metroloji bilimi standartlarına göre yapılır ve aletin doğru sonuçlar vermesi gerekir. Ölçüm ortam şartları, prensipler, teknolojiler ve ölçüm değerleri dikkate alınarak yapılır ve sonuçların belli standartlara uyması beklenir.

Basınç ile ağırlık ölçen yük hücresi ürünlerinin doğru sonuçlar verdiğinden emin olmak için kalibrasyon işlemi yapılır. Load cell ürünlerinin ölçüm standartları, diğer cihazlar ile kontrol edilir. Yük hücresinin mevcut bir hatası söz konusuysa belli standartlara göre düzeltilmeye ve giderilmeye çalışılır. Diğer yandan kalibrasyonun her aşamasında elde edilen sonuçlar raporlanır ve bu raporlar üretimi iyileştirmek için kullanılır.

yük hücresi loadcell
loadcell
loadcell çalışma prensibi

Yük Hücresi Kalibrasyonu Neden Önemlidir?

Ağırlık ölçümleri gündelik yaşamdan sanayi üretimine, tarımdan inşaat ve eğlence sektörlerine kadar birçok alanda hayati öneme sahiptir. Dolayısıyla bu ölçümü yapan yük hücresi ürünlerinin doğru sonuçlar verdiğinden emin olmak gerekir. Sonuçlardaki en ufak bir hata bile yanlış aksiyon alınmasına sebep olur ve bu durum telafisi zor sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla bir load cell ürününü kullanmadan önce doğru sonuçlar verildiğinin anlaşılması gerekir.

Kalibrasyon, yük hücresi kategorisinde yer alan bütün çeşitler için gereklidir. Load cell ürününün doğru sonuçlar verdiğinden ve standartlara uygun ölçümler yaptığından emin olmak için kalibrasyon mutlaka yapılmalıdır. Kalibrasyon işlemi metroloji standartlarına uygun biçimde gerçekleştirilmeli ve load cell bu işlemden geçirildikten sonra kullanılmalıdır.

 

Sabit bir tartım sistemi için kalibrasyon 2 aşamada yapılır

1. Statik Sıfır kalibrasyonu

Bu kalibrasyonda kantar üzeri boş olarak yüksüz sıfır ayarı yapılır. dara alma işlemi olarakta adlandırılır.

2. Statik Yük kalibrasyonu

Yine kantar üzeri boşken ağırlığı bilinen bir yük kantar üzerine konur ve yük PLC ye tanıtılır. Bu ,işlem sonunda kalibrasyon yapılmış olur. 

 

 

Hareketli bir tartım sistemi (Bant kantarı) için ise kalibrasyon 5 aşamada yapılır.

1. Statik Sıfır kalibrasyonu

Bu kalibrasyonda bant üzeri boş ve dönmezken kantarın sıfır ayarı yapılır.

2. Statik Yük kalibrasyonu

Yine bant üzeri boş ve dönmezken ağırlığı bilinen bir yük kantar üzerine konur ve yük PLC ye tanıtılır. Bu ,işlem sonunda kalibrasyon yapılmış olur. Ancak bant çalıştığında bandın hareket halindeki durumuna ve oluşan titreşimşlere göre ölçüm sonuçları etkileneceğinden hatasız bir sonuç için dinamik kalibrasyonlar yapılmalıdır.

3. Dinamik sıfır kalibrasyonu 

Bant üzeri boşken dinamik sıfır kalibrasyonu başlatılır. Sistem bandı döndermeye başlar ve istenilen tur sayısı kadar bant dönerek PLC boş bandın dönmesindeki sapma değerini hesaplar ve hafızaya alır. Bu işleme dinamik sıfır kalibrasyonu denir.

4. Dinamik Yük kalibrasyonu (ağırlığı bilinen yük geçirilerek) 

Ağrlığı bilinen (kamyon kantarında tartılmış gerçek yük) gerçek yük banda verilmeye başlanır ve dinamik yük kalibrasyonu aynı anda başlatılır. Yük bitene kadar devam ettirilir ve yükün hepsi bant kantarından geçirildiğinde dinamik yük kalibrasyonu bitirilir. PLC programı gerçek yüke göre ölçtüğü yükü bandın pozisyonlarına göre hesaplayarak normal çalışmada kullanmak üzere hafızaya alır. Bu yöntem en kesin dinamik yük kalibrasyonudur. Ancak zahmetli ve zordur.

5. Dinamik yük kalibrasyonu (kalibrasyon zinciri kullanılarak)

Ağırlığı bilinen bir yük yoksa ve bunun yerine kalibrasyon zinciri varsa bu yöntemde kullanılabilir. Bant kantarı üzerine kalibrasyon zinciri serilir ve dinamik yük kalibrasyonu başlatılır. PLC programı istenilen tur kadar bandı dönderir ve zincirin gerçek ağırlığı ile ölçülen ağırlığı bandın pozisyonlarına göre hesaplayarak sapma değerlerini bulur ve normal çalışmada kullanılmak üzere hafızaya alır.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir